LoHotSpot Loznički bilten logo
PK „Gučevo” Loznica

Planinarski klub „Gučevo” svake godine predviđa aktivnosti upoznavanja stanovništva sa lokalnim podnebljem i lepotom planina koje su u neposrednoj blizini Loznice i koje predstavljaju prirodno blago našeg kraja. To su, pre svega: Gučevo, Boranja, Tornička Bobija, Jagodnja, Sokolske planine, Cer, Vidojevica, Jablanik, Medvednik, Povlen i dr.

I ove godine će biti organizovane planinarske akcije svakog vikenda. Pored akcija na lokalnim planinama, u 2014. godini planiramo i sledeće uspone:

  • jun: na Julijskim Alpima u Sloveniji,
  • jul: Prokletije,
  • avgust: kanjon Nevidio i obilazak Lovćena,
  • oktobar: uspon na Olimp u Grčkoj.

Pored toga, ova godina će biti obeležena proslavom stogodišnjice Cerske i Gučevske bitke, gde će aktivno učešće uzeti i loznički planinari organizovanjem šetnji sa lokalnim stanovništvom na Cer i Gučevo.

Svake godine u septembru mesecu, u toku održavanja Vukovog sabora, organizujemo transverzalu „Vukove bogaze”, kada sa planinarima iz drugih gradova i država nakon dva dana pešačenja i druženja na Gučevu i Boranji akciju završavamo na centralnoj proslavi u Tršiću.

Priliku za odmor i aktivan boravak u prirodi naši sugrađani imaju i na Šarenoj bukvi, gde naš klub ima kompletno opremljen planinarski dom, povezan pešačkim stazama sa Radaljem, Mačkovim kamenom, Stolicama, Zajačom. Zato su planinarske akcije koje organizujemo izuzetna prilika za naše stanovnike da se upoznaju sa svojim okruženjem.

Šetnje i izleti koje organizujemo su najčešće osmišljeni tako da se mogu priključiti i oni koji se nisu bavili planinarenjem ili pešače rekreativno. Boravak u prirodi i na čistom vazduhu ima nemerljivu korist za zdravlje i pozitivan duh. To je nešto što svako može sebi da priušti, uz malo volje i upornosti.

Zainteresovani građani mogu nas posetiti na sastancima koji se održavaju svakog četvrtka sa početkom u 19h na 1.spratu zanatskog centra preko puta ulaza u stari deo Gimnazije ili potražiti sve informacije na internet prezentaciji www.pkgucevo.org.rs.

Predsednik PK Gučevo
Petar Ivanović, 065 4469675

Načelnik PK Gučevo
Radivoj Đokić, 065 9646696
Planinarski klub Gučevo Loznica