LoHotSpot Loznički bilten logo
S-Biom

Radakcija Hot Spot-a je imala priliku da upozna jednog od investitora kompanije S-Biom sa sedištem u Loznici koja je u vlasništvu holandske kompanije NedBiom, gospodina Kejsa Hilhorsta. 
S-Biom kompanija se bavi obnovljivom energijom i pomaže lokalni razvoj. Pokušačemo da Vam prenesemo deo našeg razgovora:

Zašto ste ivestirali baš u Loznicu? 

Dobio sam informaciju od dospođe koja je radila u mojoj kući, a koja je iz Novog Sela, da je okolina Loznice interesantna i da dođem ovde ako planiram da investiram. Predložila je da, ako već želim da pokrenem firmu  u Srbiji, to uradim baš ovde. Jedan od razloga su i šume, jer tim investitora smatra da je ovakav posao održiv na Balkanu, ima dovoljno prirodnih resursa a i cena nam odgovra. 

Koliko zaposlenih imate u Vašoj firmi?

Trenutno imamo 12 zaposlenih. Do kraja sledeće godine planiramo da uvećamo taj broj od 20 do 22 radnika. 

Kako Vam se sviđa grad Loznica?

Veoma mi se dopada. Dosta se razlikuje od mesta iz kojeg dolazim. Ovo je mala zajednica u kojoj se svi međusobno poznaju što daje neku toplinu. Veoma je lep i šarmatan grad a ljudi si gostoljubivi i prijatni. 

Takođe, kada smo dolazili kao investitori dobili smo podršku od Grada Loznice. Trebalo je mnogo vremena da prikupimo svu potrebnu dokumentraciju i potrebno je poznavati lokane procedure i zakone republike, tu nam je Grad Loznica pomogao da budemo efikasniji. Takođe su nam pomogli da taj proces ubrzamo savetujući nas šta je u kom trenutku od dokumenata potrebno. Trudili su se da sve brzo reše. Do sada imamo savršenu saradnju. Jedini problem je činjenica da nam je trebalo mnogo vremena da dobijemo struju, ali i to smo na kraju uspešno rešili.

Da li je proizvodnja ekološki sigurna? 

Da. Veoma su strogi kriterijumi za ekološku sigurnost. Osim toga zakoni su veoma striktni, što dosta pomaže okolini i našoj firmi, mi proizvodimo pelet i briket od drvnih ostataka. Naši proizvodi su 100% od drveta, bez ikakvih dodataka. 
Mi se bavimo obnovljivim  izvorima energije ali i čuvamo planetu.

Intervju:
Kejs Hilhorst
direktor
+ 31 2 636 10 051
015 878 090
www.s-biom.com

S-Biom