LoHotSpot Loznički bilten logo
Konak Mišić - Tršić

Konak Mišić - šta treba znati?

Konak Mišić se nalazi u selu Tršić. Prostire se na 4 hektara i nalazi se u zelenoj pešačkoj zoni muzeja narodnog graditeljstva na otvorenom, udaljen svega 50 metara od kuće Vuka Stefanovića Karadžića. U skladu sa etno kontekstom koji čuva sećanje na kulturnu istoriju Srbije osamnaestog i devetnaestog veka, ovo gostoprimljivo domaćinstvo nudi Vam raznorodne sadržaje i vraća Vas u arhaični prostor u kojem kuca neko drugo vreme. Boravak u konaku svojevrsni je beg od urbane svakodnevice, ali i od ustaljenih koncepcija odmora i rekreacije.

Usluge ili gostoprimstvo?

Konak Mišić jeste pokušaj drugačijeg pristupa seoskom turizmu, što predstavlja esencijalni i eksluzivni kvalitet ovog prostora. U ovoj domaćinskoj kući insistira se na duhu stare Srbije, što implicira specifičan odnos prema gostima. U konaku nema kafanske ruralne vreve, niti tipičnih ugostiteljskih manira. Afinitetima gostiju pristupa se individualno, pri čemu je domaćin konaka uvek na raspolaganju. Konak Mišić na specifičan način čuva duh Vukovog Tršića, ali prihvata i moderne tendencije te, u tom smislu, možete računati na puni komfor i tehničku opremljenost.

Međunarodni Eko-kampovi, o čemu je reč?

Eko kamp Tršić se održava od 2008. godine kod nas na domaćinstvu i mi smo jedni od pokretača ovog projekta. Na Eko kampu u Tršiću smo spojili značajne komponente ekologije, volonterizma, umetnosti i seoskog turizma u simbiozu koja se danas često koristi kao primer dobre prakse održivog razvoja u lokalnim zajednicama. U okviru kampa volonteri rade na održavanju šumskih pešačkih staza, postavljanju putokaza i odmorišta za izletnike i na raščišćavanju šumskih mini deponija. Od prošle godine u okviru Eko kampa Tršić volonteri uz pomoć akademskih umetnika postavljaju umetničke instalacije na stazi Tršić - Tronoša. Na Međunarodnom volonterskom radnom kampu je do sada učestvovalo preko stotinu volontera iz oko 20 zemalja sveta: Južne Koreje, Japana, Nemačke, Poljske, Italije, Slovenije, Fancuske, Španije, Belgije, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Litvanije, Hrvatske, Švajcarske, Češke, Velike Britanije, Slovačke, Finske, Grčke, i Srbije.

Intervju:
Predrag Mišić
Mob. 064 301 45 26
Tel/faks 015 868 231
misicpedja@gmail.com
www.trsic.co.rs
Konak Misic - Trsic